Home / News / OKUYUCUDAN / Makale / Ramazan ayı Müslümanların Zafer ayı
islam devleti default

Ramazan ayı Müslümanların Zafer ayı

Ramazan ayı Müslüman Ümmetinin Zafer ayı olduğunu diyebiliriz, tarihte olduğu gibi Ramayan ayı günümüzde de Zafer ayıdır.

Bedir Harbi, Ramazan ayın bir Zaferi

Peygamberimiz (S.A.V), sahabeler ile birlikte Hicretin ikinci yılı Ramazan sekizinci günü Medine’den Sefer yoluna çıktı. Müslümanlar 305 kişilerdi ve 70 tane develeri vardı. Resulullah, Kureyşlilerin sayıları 900 veya 1000 arasında olduğunu daha önce bir kaç sahabeyi bedir kuyusuna gönderdiği için biliyordu. Düşmanı susuz bırakmak için Müslümanlar bedir kuyusuna geldiler ve kendı su ihtiyaçlarını giderdiler ardından kuyuları iptal ettiler. İslam düşmanların sayıları Müslümanların sayısından üç kat fazla olsa dahi, Strateji Savaş planı ile ve Müslümanların koruksuzca savaşması ile o Ramazan Müslümanlar için Zafer ayı olmasını sağladı.

Endülüs’ün fethi, Ramazan ayın bir Zaferi

Ramazan ayında, 27 Nisan 711 yılında, Târık b. Ziyâd komutanı 7000 asker gücüne sahip ordusu ile ardından 5000 asker takviyesiyle, 12000 asker gücüne sahip olan ordusu ıle İspanya’yı feth etmek için yol aldı. İspanyol kralı Rodrich bunu duyunca kısa zamanda yüzbin kişilik bir ordu toplayarak güneye doğru harekete geçti. Komutanlar askerlerine cesaret vermeye çalışıyor, moral kazandırıcı sözler söylüyorlardı, Müslüman ordusu yüzbin kisiliklik ordu ile karşılaştığında biraz korkmuştu, bunu gören Tarik b. Ziyad İspanya’ya geldikleri gemileri yaktırdı ve sonra askerlerine o esnada su cümleleri dedi:

“Askerlerim! Görüyorsunuz ki, arkanızda deniz, önünüzde düşmanlar ve kaçacak hiçbir yeriniz yok. Vallahi, sabır ve sebattan başka yapacağınız bir şey de yok. Düşmanımızın bütün gücüyle üzerimize geldiği apaçık ortada. Üstelik yiyecek ve teçhizatı da bol. Halbuki bizim kılıçtan başka silahımız ve düşmanın elinden alacağımız yiyecekten başka erzağımız da yoktur. Hiçbir şey yapmadan şu durumumuz birkaç gün devam etse kuvvetten kesiliriz. Bizden korkan düşman da halimizi görüp bize karşı cesaretlenir. Bu kötü akıbete düşmekten kendinizi koruyarak şu azgın düşmana karşı görevinizi gereğince yapınız.Müstahkem şehirler ve güçlü düşman karşınızdadır. Ölümden korkmazsanız bu fırsatı değerlendirmek ve zafere ulaşmak mümkündür. Şunu kesinlikle biliniz ki, bu savaşta ben de sizden daha fazla emniyette değilim. Yine iyi biliniz ki, eğer şu zorluklara biraz sabrederseniz daha müreffeh bir hayata kavuşursunuz. En ucuz malın can olduğu bu pazara sadece sizi sürmüyor, bilakis önce kendi canımdan başlıyorum. Canınızı düşünerek benden yüz çevirmeyiniz. Siz de benden daha fazla bir zorluğa katlanmayacaksınız. Sizin payınıza da bana düşenden fazlası düşmeyecek. Hepimiz aynı kaderi paylaşıyoruz.Müminlerin emiri, kahramanları içinden sizi seçti. Çünkü sizin savaştan korkmadığınıza, kahramanları ve süvarilerle çekinmeden vuruşacağınıza ve sizin bu yaptığınız cihattan gayenizin İlay-ı Kelimetullah olduğuna, dolayısıyla bu uğurda sevap kazanacağınıza güveni sonsuzdur. Böylelikle İslâm dinini bu ülkeye yerleştireceğinize inanıyor. Elde edeceğiniz ganimetin tamamı sizindir. Allah yardımcınız olsun. İki cihanda sizin bahadırlığınız anılacaktır. Biliniz ki, sizi davet ettiğim şeye ilk icabet eden ben olacağım ve kesinlikle bilin ki iki ordu savaşa başlayınca bizzat kendim Rodrich denilen azgına hücüm edip inşaallah onu öldüreceğim. Siz de benimle birlikte saldırın. Eğer onu öldürdükten sonra ben de ölürsem sizi ondan kurtarmış olurum. Başınıza itaat edeceğiniz bir kahramanı getirmekten aciz değilsiniz. Eğer ona yetişemeden ölürsem, bu arzumu terk etmeyin ve onun üzerine yüklenin. Onu öldürmek suretiyle bu ülkenin fethini tamamlayın. Düşman askerleri o öldükten sonra dağılırlar ve bir daha toparlanamazlar.”

İlk hücum Müslümanlardan geldi sekiz gün süren çatışmanın ardından her iki tarafın kayıpları büyük olsa dahi sonunda İspanyol ordusu dağıldı ve Müslümanlar böylece gene Ramazan ayında Zafere ulaştı.

Günümüzdeki Ramazan ayı da bir Zaferdir

Bugün Ümmetin durumuna baktığımızda ilk bakışta belki bir zafer göremiyoruz ama dikkatli baktığımız zaman bulunduğumuz Ramazan ayında bir Zafer olduğunu tespit edebiliriz. Müslümanlar dünyanın dört bir yanında sadece Müslüman oldukları için zulme uğruyor olsada, ne olursa olsun Allah’ın ipine hep birlikte sımsıkı sarılmayı bırakmıyorlar ayette bildirildiği gibi, iste buda bir zaferdir.

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللّٰهِ جَم۪يعاً وَلَا تَفَرَّقُواۖ وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللّٰهِ عَلَيْكُمْ اِذْ كُنْتُمْ اَعْدَٓاءً فَاَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَاَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِه۪ٓ اِخْوَاناًۚ وَكُنْتُمْ عَلٰى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَاَنْقَذَكُمْ مِنْهَاۜ كَذٰلِكَ يُبَيِّنُ اللّٰهُ لَكُمْ اٰيَاتِه۪ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

“Hep birlikte Allah’ın ipine (Kur’an’a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O’nun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de O sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size âyetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz.” (Ali-imran-103)

Müslümanlar Ramazan ayını iyi değerlendirmeli, tarihte olduğu gibi, Peygamberimizden (S.A.V.)’den bildiğimiz gibi, Ramazan ayında daha şiddetli bir şekilde Allah’ın dinine davet etmemiz ve Ümmetin günümüzdeki sıkıntılarına çare olacak sadece ikinci Raşidi Hilafet olduğunu sunmamız gerekir.

Resulullah (S.A.V.) şöyle buyurmuştu:

“Sizden kim bir münkeri görürse onu eliyle değiştirsin. Yapamazsa diliyle, yine yapamazsa kalbiyle buğz etsin. Bu ise imanın en zayıf derecesidir.“ (Müslim, İmân, 70)

 

Kardeşiniz: Abdullah Can

Ayrıca...

bu-ramazan-ayi-hilafetsiz-gecen-son-ramazan-olsun

Bu ramazan ayı hilafetsiz, buruk geçen son ramazan olsun

İslam, hayat dolu bir nizamdır. Onda durgunluk, diğer dinlerdeki gibi kapalılık söz konusu değildir. Hayatın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir