Home / News / HABER / DÜNYA / Rusya´dan hızlı normalleşme sinyali

Rusya´dan hızlı normalleşme sinyali

Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Zeybekçi görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada “Önceki yıllardaki işbirliği düzeyine ulaşma ve bazı alanlarda ilerleme konusunda anlaştık” dedi.

Rusya Başbakan yardımcısı Dvorkoviç, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Türk meslektaşlarıyla, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Bakanı ve diğer bakanlıkların temsilcileri ile ikili ilişkilerin tüm alanlarını masaya yatırdıklarını söyledi.

Hem ticari hem yatırım alanları dahil olmak üzere Kasım ayında Türkiye’de yaşanan olayların, Rus pilotların öldürülmesi ve Rus uçağının vurulmasının ardından getirilen kısıtlamalar dahil tüm alanları görüştüklerini ifade eden Dvorkoviç şunları söyledi

“İki ülke liderinin telefon görüşmesinin ardından ticari, ekonomik ve yatırım ilişkilerinin ve diğer tüm alanlardaki işbirliğinin adım adım düzelmesi için görüşmeler düzelmesine ilişkin talimat verildi.
Bugünkü görüşmede bu adımlar konuşuldu. Bugün charter seferlerinin yenilenme konusunu görüştük. Bu düzeyde görüşmeler düzenlenmişti, Türk yetkililere tavsiyeler gönderildi ve Türkiye bunları kabul etti. Bizim uzmanlarımız havalimanları, oteller ve turistlerin bulundukları diğer yerlerdeki güvenlik önlemlerini görmeleri ve bu önlemlerin yeterli olduğu konusunda emin olmaları için Türkiye’ye davet edildiler. Bunun temelinde hükümet charter serlerinin yenilenmesi için karar alabilir. Bu seferlerin yenilenmesi tabi ki zaman alacak, hazırlık çalışmalarının yürütülmesi gerek. Hatırlatmam gerekirse tarifeli seferler yenilendi. Rus vatandaşlar Türkiye’ye yeniden tur satın alıp oraya hem Rus hem Türk havayollarının tarifeli seferleriyle gidebilirler.”

Vizeler

Vize konusunu da değerlendiren Rus Başbakan Yardımcısı, “Dışişleri Bakanları, yetkili makamlar, kolluk kuvvetleri ve özel servisler arasında görüşmelerin yapılması konusunda anlaştık” dedi.

“Terör örgütlerine bağlı kişilerin Rusya’da bulunmamaları konusunda garanti sağlanması gerek” uyarısı yapan Dvorkoviç, “İlgili makamlar arasında bu konuda gerekli karşılıklı anlayış sağlandığı zaman bu vize kısıtlamalarının kaldırılması için çalışmalara başlanılacaktır. Türkiye’nin talebi üzerine görev seyahatleri, iş adamlarının seyahatleri ve diğer vatandaş kategorilerinin seyahatleri konusunun ayrıca değerlendirilmesinde anlaştık. Fakat burada son karar ilgili makamların görüşmelerinin ardından verilecektir.” ifadelerini kullandı.

‘Yeni talepler oluşuyor’

Ticari ilişkilerle ilgili olarak da “Tarım Bakanlığımız ve Rosselhoznadzor bugün ve önümüzdeki birkaç gün içerisinde gerekli görüşmeleri yapacaklar. Ayrıca, Türk ürünlerinin kalitesinden emin olmak, denetleme organları arasında ilişki ve güven kurulması gerek. Biz bu ürünleri iyi biliyoruz, ama piyasa değişiyor, piyasaya yeni ürünler geldi, yeni talepler oluşuyor. Çalışmalar yakın zamanda gerçekleştirilecek” bilgisini verdi.

9 Ağutos’ta gerçekleştirilecek Erdoğan – Putin görüşmesi öncesinde gerekli belgelerin ortak bir şekilde hazırlanacağını belirten Dvorkoviç, “Ayrıca, nükleer santral AKKUYU inşaatı da dahil olmak üzere yatırım projelerini değerlendirdik. Temel var, Türkiye tarafından hukuki normlar hazırlanıyor. Hızla ilerlemeyi umuyoruz. Türk Akımı konusunda Türkiye bu konuda diyalog kurmak için hazır olduğunu belirtti. Enerji Bakanlığı düzeyinde bugün görüşmeler yapılacak.” dedi.

Görüşmelerde Türkiye’nin Rus ürünleri ve yatırımlarına uyguladığı kısıtlamalara da değinildiğini anlatan Rus Başbakan Yardımcısı, “Bu kısıtlamaların en kısa zamanda kaldırılması konusunda ısrarcı olacağız. Genel olarak önceki yıllarda oluşan işbirliği düzeyine yeniden çıkma ve bazı alanlarda ilerleme konusunda anlaştık” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç daha sonra gazeteciklerin sorularını da şöyle yanıtladı

Uçak konusu bugün kapandı mı yoksa Rusya’dan hala bazı talepler var mı?

Bu benim görev kapsamımda değil, o yüzden gerekli soruşturmaların yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Bu soru soruşturmayı yürüten makamlarımıza ve askeri makamlara yönlendirilmesi gerek. Fakat bugün yaşananlar iki ülke lideri arasında gerçekleşen telefon görüşmesi sayesinde gerçekleşiyor ve bu ticari ekonomik ilişkilerin düzelmesinin önünü açtı.

Uzmanların ne zaman gitmesi bekleniyor?

En yakın zamanda iki ülke liderlerinin görüşmesinden önce gerçekleşmesi bekleniyor.

Charter seferleri ne zaman başlayacak?

Bu şirketlerin ne zaman hazır olacağına bağlı. Siyasi kararı biz engel olmadan hazırlayacağız. Ne zaman şirketlerin hazır olacağı konusunda bir şey söyleyemem.

Türk akımına geri dönersek, bölgedeki durum ve istikrarsızlık dikkate alınınca bu projenin yapılması doğru mu?

Her bölgenin kendi riskleri kendi artıları var. Türk akımının projelendirme aşamasında tüm bu riskler dikkate alındı.

Rusya için şu anda öncelikli alanlar hangisi?

Öncelikli konu Türk Akımı. Şu anda Brüksel ve AB ile gerekli görüşmeler yapılıyor.

Mektupla gelen normalleşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Kasım’dan bu yana gerilen ilişkilerin düzelmesi amacıyla Rusya Devlet Başkanı Putin’e bir mektup göndermişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e gönderdiği mektupta, “Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine bir kez daha acılarını paylaştığımı belirtmek ve taziyelerimi sunmak istiyorum; kusura bakmasınlar diyorum” ifadesine yer verildiği bilgisini aktarmıştı.

27 Haziran’daki bu açıklamanın ardından, aynı gün konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Sayın Putin’e gönderdiğim mektupla kendisine hem yaşanan hadiseden duyduğumuz üzüntüyü ifade ettim hem de geniş bir alanda yapabileceğimiz bölgesel işbirliği imkânlarını hatırlattım” demişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Rus diplomatlara, Türkiye’nin ‘özür dilediğini’ söylemişti.

Bu açıklamaları normalleşme adımları izlemiş, önce Erdoğan ve Putin telefonda görüşmüş ardından da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Lavrov, Soçi’de bir araya gelmişti.

Türkiye, 24 Kasım’da hava sahasını “5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen” ihlâl eden Rus savaş uçağını, Suriye sınırında düşürmüştü. Bu durum Ankara ve Moskova arasında krize neden olmuştu. Moskova yönetimi uçağın Suriye üzerinde düşürüldüğünü ve Türkiye’ye hiçbir tehdit teşkil etmediğini söylerken, ABD ve sivil gözlemciler Rus uçağının Türk hava sahasını ihlâl ettiğini doğrulamıştı.

Kaynak: DHA

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir