Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Keşmir’de son iki ayda 106 sivil katledildi

Keşmir’de son iki ayda 106 sivil katledildi

Hindistan’ın işgali altındaki Keşmir’de 6 Temmuz’da Hizbul Mücahidin partisi komutanlarından Burhan Wani’nin Hindistan güvenlik güçleri tarafından öldürülmesiyle başlayan gösterilerde 106 sivil hayatını kaybetti, 3 bin 500’den fazla sivil ise yaralandı.

Hindistan’ın işgali altındaki Cammu Keşmir’de 6 Temmuz’da Hizbul Mücahidin partisi komutanlarından Burhan Wani’nin Hindistan güvenlik güçleri tarafından öldürülmesiyle başlayan protestolar devam ediyor.

Protestolarda 100’den fazla sivil hayatını kaybederken, 3 bin 500’den fazla sivil ıse yaralandı.

Hindistan’ın kontrolü altında bulunan Cammu Keşmir’deki sokak gösterileri yaklaşık üç aydır devam ediyor.

6 Temmuz’da Hizbul Mücahidin partisi komutanlarından Burhan Wani’nin Hindistan güvenlık güçlerı tarafından öldürülmesinin ardından  Keşmirliler sokaklara döküldü. 11 farklı ilçede düzenlenen protesto gösterilerine binlerce Keşmirli katıldı.

Hindistan güvenlik güçleri protestoları bastırmak için sert yöntemler kullanıyor. Protestoculara gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazlarla müdahale ediliyor.

Ancak Hindistan güçlerinin sert önlemleri, protestoları kesemiyor.

Şu ana kadarki gösterilerde 106 sivil hayatını kaybetti, 3 bin 500’den fazla sivil ise yaralandı. Hayatını kaybedenlerin büyük bir çoğunluğunun Hindistan güvenlik güçleri tarafından kullanılan gerçek mermilerin hedefi olduğu belirtiliyor.

Yerel sağlık birimlerinin yaptığı açıklamaya göre gösteriler sırasında 150 kişi de gözünü kaybetti.

Keşmir’dekı protestolar nedeniyle Hindistan-Pakistan ilişkileri de gerilmiş durumda.

Hindistan, Pakistan’ı protestoculara destek vermekle ve bölge halkını kışkırtmakla suçlarken, Pakistan ise Hindistan’ın bölgedeki halkın isteklerine kulak tıkadığını ve Pakistan’ın Keşmir halkı ile dayanışmaya devam edeceğini dile getiriyor.

Keşmir’de protestolar devam ederken 18 Eylül’de Hindistan’ın kontrolü altındakı Keşmir’ın Uri bölgesindeki askerı üsse düzenlenen baskın, Pakistan ve Hindistan’ı yeniden savaşın eşiğine getirdi.

18 Hindistan askerinin hayatını kaybettiği askeri baskını şu ana kadar üstlenen olmadı.

Hafta sonu miting düzenleyen Hindistan Başbakanı Modi, saldırı nedeniyle Pakistan’ı suçladı ve Hindistan ordusunun bu saldırıya cevap vereceğini söyledi..

Modi ayrıca ülkesinin Pakistan’ı dünyadan izole etmek için yoğun çaba harcayacağını da sözlerine ekledi.

Modi’nin bu sert açıklamaları Pakistan’da tepkiyle karşılanıyor.

Pakistan Dışişlerı Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Modi’nın iddialarının asılsız olduğu ve Pakistan’ı provoke ettiği belirtildi.

Siyasiler sert mesajlar verirken, her iki ülkenin askeri güçleri son günlerde dıkkat çekici tatbikatlar yapıyor. Askeri kaynaklar bu tatbikatları olağan olarak açıklasa da Pakistan ve Hindistan’ın savaş hazırlığı yaptığı ileri sürülüyor..

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir