Home / News / HABER / TÜRKİYE / “Rusya, Suriye konusunda işbirliği yapmak isterse hazırız”

“Rusya, Suriye konusunda işbirliği yapmak isterse hazırız”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’nın “Suriye konusunda Türkiye ile ortak eylem mümkün” açıklamasını değerlendirirken “Eğer Rusya samimi bir şekilde ateşkes ve insani yardımlar için bizimle işbirliği yapmak isterse biz buna varız” dedi.

Çavuşoğlu, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “Halep’te saldırılar devam ederse Rusya ile Suriye konusundaki müzakerelerimizi sonlandırırız” açıklaması ve Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’nın “Türkiye ile Suriye konusunda ortak eylem mümkün” açıklamalarını değerlendirdi.

Türkiye’nin bugüne kadar Suriye’de ateşkesin sağlanması, insani yardımların ulaştırılması ve siyasi çözüm için alınan tüm kararları desteklediğini ifade eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Maalesef bugüne kadar ateşkesin özellikle ihlal edilmesi ve insani yardımların ulaştırılmasındaki engellere baktığımız zaman bunu ihlal eden ve yardımların ulaşmasını engelleyen rejim ve rejimin destekçileri olmuştur. En son ABD ve Rusya arasında varılan anlaşmaya da güçlü destek verdik, uygulanması için elimizden geleni yaptık. Son anlaşma da uygulanmadığına göre ateşkes ve siyasi çözüm için çabalarımızı sürdürmemiz gerekiyor.”

Ankara’ya dün sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’le de Suriye’de ateşkes ve insani yardımların ulaştırılmasını değerlendirdiklerini anlatan Çavuşoğlu, “İlişkilerimizin normalleşmesinden sonra Rusya’yla da bu konuları değerlendiriyoruz. Eğer Rusya samimi bir şekilde ateşkes ve insani yardımlar için bizimle işbirliği yapmak isterse biz buna varız” dedi.

‘UMUT EDİYORUZ İKİNCİ 3 AYLIK OHAL DÖNEMİNDE SÜREÇ TAMAMLANIR’

Çavuşoğlu, Milli Güvenlik Kurulu’ndan olağanüstü halin 3 ay uzatılması tavsiyesinin çıkması konusundaki bir soru üzerine ise başlangıçta olağanüstü hali kısa tutmayı düşündüklerini ifade ederek “Fakat bu terör örgütü FETÖ’yle ilgili soruşturmalar ortaya çıktıkça yeni boyutlar ortaya çıkıyor, değişik bağlantılar ortaya çıkıyor. Kullandıkları metotlar, aldıkları destekler, oldukça karmaşık bir durum. Ve Türkiye’nin bir daha böyle bir tehlikeyle karşı karşıya gelmemesi için bizim gerekli tedbirleri almamız gerekiyor. Maalesef 3 aylık süreçte bunu gerçekleştiremedik söylediğim karmaşıklıktan dolayı” dedi.

MGK’nın olağanüstü halin uzatılması tavsiyesinde bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Bugüne kadar olağanüstü hal nasıl uygulandıysa bundan sonraki ikinci 3 aylık süreçte aynı anlayış devam edecek. Hedefi halkımız değil, hedefi FETÖ ve devletin içindeki uzantılarıdır. Önümüzdeki süreçte de Avrupa Konseyi ile bu konuda işbirliğimiz devam edecek, şeffaf bir süreç olacak. Elbette hukukun üstünlüğüne riayet edilecek, bu bizim için önemli bir konudur. Bu terör örgütleri cezalandırılmalıdır, fakat devlet terör örgütleri gibi davranamaz. Fransa sadece iki terör saldırısından dolayı olağanüstü hali 1 yıla uzattı. Biz umut ediyoruz ki ikinci üç aylık dönemde bu süreci tamamlayabiliriz” diye konuştu.

Çavuşoğlu, bir soru üzerine Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı’na mevcut Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın’ın atanacağını belirtti.

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir