Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Keşmir’de Hindistan işgaline direniş sürecek

Keşmir’de Hindistan işgaline direniş sürecek

Hindistan’ın Cammu Keşmir bölgesindeki bağımsızlık yanlısı liderler, dört aydır devam eden Hindistan karşıtı eylemlerin sürmesi kararı aldı.

Cammu Keşmir Özgürlük Cephesi lideri Yasin Malik, Keşmir sivil toplum ve iş dünyası liderleriyle ortaklaşa düzenlenen toplantı sonunda yaptığı konuşmada, “Toplantıdaki herkes mevcut mücadelenin devam etmesi gerektiğini söyledi.” dedi.

Bölgenin önde gelen kanaat liderlerinden Malik, “Bu, halkın hareketi ve onlar devam etmek istediği sürece devam edecek.” ifadesini kullandı.

Toplantıya Malik’in yanı sıra bağımsızlık yanlısı Keşmir Hürriyet Konferansı liderleri Seyid Ali Geylani ve Mirvaiz Ömer Faruk, tüccarlar, öğretmenler, memurlar, dini ve siyasi liderler ile diğer sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Cammu Keşmir bölgesinde polis tarafından işkence yapıldığı iddia edilen bir gencin hayatını kaybetmesinin ardından cumartesi günü düzenlenen cenaze töreninde, güvenlik güçlerinin kalabalığa müdahalesi sonucu en az 30 kişi yaralanmıştı.

Bölgedeki birçok okul, temmuz ayında başlayan Hindistan karşıtı gösterilerin ardından kapanmıştı.

Geçen haftadan bu yana sınır bölgesinde çıkan çatışmalarda 14’ü sivil 24 kişi ölmüş, Hindistan ve Pakistanlı yetkililer ölümlerden birbirini suçlamıştı.

Cammu Keşmir’de, güvenlik güçleriyle bağımsızlık yanlısı gruplardan Hizbul Mücahidin üyeleri arasında 8 Temmuz’da çıkan çatışmada, örgütün üst düzey üyelerinden Burhan Wani’nin öldürülmesinin ardından on binlerce kişi sokaklara çıkmıştı. Bölgede iki ayı aşkın süredir devam eden ve Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi kullandığı gösterilerde şu ana kadar 90’dan fazla Keşmirli hayatını kaybetti, 3 binden fazla sivil yaralandı.

Hindistan ve Pakistan arasında, İngiltere’den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947’den bu yana tartışma konusu olan Cammu Keşmir’de yaşanan şiddet olaylarında 70 bin kişi hayatını kaybetti.

Cammu Keşmir’deki direniş grupları, 1989’dan beri bağımsızlık ya da Pakistan’a bağlanmak için eylemler yapıyor.

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir