Home / News / HABER / TÜRKİYE / Diyanet’ten cemaatlere: Siyasete karışmayın

Diyanet’ten cemaatlere: Siyasete karışmayın

Diyanet’in düzenleyeceği ‘cemaatler buluşması’ öncesinde 30 cemaatle yaptığı ön görüşmenin ayrıntıları ortaya çıktı. Görüşmede, FETÖ’nün örgüt yapısı, ticari ilişkileri ve devletteki yapılanması ile ilgili örnekler üzerinden konuşan Diyanet yetkililerinin, diğer cemaatlere ‘ticaret yapmayın, siyasete karışmayın’ mesajı verdiği öğrenildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, FETÖ’nün ‘cemaatler hakkında yarattığı olumsuz algının’ düzeltilmesi ve bundan sonra FETÖ benzeri yapıların oluşmaması için cemaatlerle fikir alışverişinde bulunmak amacıyla İstanbul’da tarihinde ilk kez bir ‘cemaatler buluşması’ düzenleyecek. Bu ay sonunda gerçekleşecek buluşma öncesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Başkanı Raşit Küçük ve uzmanlardan oluşan bir ekip, buluşmaya davet edilen 30 cemaatle bir ön görüşme gerçekleştirdi.

Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun aktardığına göre, görüşmede cemaat ve tarikatların, ‘daha şeffaf ve denetlenebilir’ yapılara kavuşması için atılacak adımlar konuşuldu. FETÖ’nün örgüt yapısı, ticari ilişkileri ve devletteki yapılanması ile ilgili örnekler üzerinden konuşan Diyanet yetkililerinin, diğer cemaatlere ‘ticaret yapmayın, siyasete karışmayın’ mesajı verdiği öğrenildi.

OSMANLI ÖRNEĞİ

Görüşmede, Osmanlı Devleti’nin tarikatlara yönelik denetim politikasını içeren ‘Meclisi Meşayih Nizamnamesi’nin örnek olarak gösterildiği ancak mevcut durumda Diyanet bünyesinde böyle bir yapı yerine cemaatlerin kendi iç denetimlerini kurması gerektiği belirtildi. Görüşmede, cemaatlere ‘denetlenebilirlik ve şeffaflık’ vurgusu yapılırken, tekke ve zaviyeleri kapatan devrim kanununun kaldırılmasına yönelik herhangi bir önerinin konuşulmadığı, zaten Diyanet’in böyle bir gündeminin olmadığı belirtildi.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun görüşmeye ilişkin bir rapor hazırlayacağı, daha sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in de aynı cemaatlerle bir görüşme gerçekleştireceği öğrenildi. Buluşma sonunda Diyanet ve cemaatlerin görüşlerinin bir raporda toplanarak, Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulması bekleniyor.

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir