Home / News / HABER / GÜNCEL / İnsan vücudunda yeni bir organ keşfedildi

İnsan vücudunda yeni bir organ keşfedildi

İnsan vücudunda yeni bir organ keşfedildi. ‘Mezenter’ ya da ‘Bağırsak Askısı’ olarak adlandırılan organın ne işe yaradığı henüz tam olarak anlaşılmadı. Ancak bilim insanları keşfin sindirim sistemi ve karınla ilgili hastalıkları iyileştirmede çığır açabileceğini belirtiyor.

Yeni bulunan organın, daha önce insan vücudundaki parçalanmış yapıların bir arada durması sonucu meydana geldiği düşünülüyordu.

Ancak Lancet Gastroenteroloji ve Hepatoloji dergisinde yayınlanan makalede, İrlanda’daki Limerick Hastanesi Üniversitesi’nden araştırmacıların mikroskobik incelemeler sonucu mezenterin tek parçadan oluşan bir organ olduğunu keşfettiği açıklandı.

Sindirim sistemimizde olan bu organ zaten görünür haldeydi, ancak farklı bir yapı olduğu ilk defa bilim literatürüne geçti.

İNSAN ORGANLARININ SAYISI 79’A YÜKSELDİ

Mezenter, karın zarının ikiye katlanmışı, karın boşluğunu kaplayan ve her şeyi bir arada tutan yeni bir organ olarak tanımlanıyor. Sinirler ve damarlar organın içinde bulunuyor.

Bu yeni keşifle, insan organlarının toplam sayısı 79’a yükseldi.

DA VİNCİ 500 YIL ÖNCE İDDİA ETMİŞTİ

Mezenter’in tek parçadan oluştuğunu ilk olarak 2012 yılında keşfeden İrlandalı bilim insanı J. Calvin Coffey, bu gelişmeyle birlikte 100 yıllık anatomi bilgisinin de yanlış olduğunun ortaya çıktığını belirtiyor.

Coffey, ‘Mezenter’in önceki kanının aksine parçalanmış yapıların bir araya gelmesiyle oluşmadığını, tek parça ve sürekli bir yapı olduğunun ispatlandığına dikkat çekiyor.

Leonardo Da Vinci yaklaşık 500 yıl önce mezenteri bir organ olarak nitelese de tıp dünyası bu iddiayı kabul etmemişti.

BUNDAN SONRAKİ ADIM ORGANIN İŞLEVİNİ BULMAK

Bundan sonraki aşamanın mezenterin işlevini tespit etmek olduğunu söyleyen Coffrey “Bu evrensel olarak geçerli ve hepimizi etkiliyor. Bundan önce mezenterik bilim diye bir alan yoktu. Bundan sonraki adım işlev. Eğer işlevi anlarsanız, normal olmayan işlevi ve hastalığı da anlarsınız” dedi.

Keşfin ardından en etkili ve önemli tıp kitabı ‘Grey’s Anatomy’ son edisyonunda mezenteri organ olarak tarif etti.

Ayrıca...

[12 Kasım 2019] Hizb-ut Tahrir Türkiye Haftalık Değerlendirme Toplantısı

Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar, Türkiye gündemini meşgul eden önemli konuları değerlendiriyor… …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir