Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Kırımlı Müslümanlar işgalci Rusya’nın “terörist listesinde”

Kırımlı Müslümanlar işgalci Rusya’nın “terörist listesinde”

Rusya Mali Gözetim Federal Servisi, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’un ardından bu kez Kırım’da “Hizb-t Tahrir” davası kapsamında yargılanan Kırımlı Müslümanları teröristler ve aşırıcılar listesine dahil etti.

AKMESCİT/SİMFEROPOL (QHA) –Rusya Mali Gözetim Federal Servisi’nin sitesinde yayınlanan teröristler ve aşırıcılar listesinin “Rusya’daki Gerçek Kişiler” bölümünde, Emir Üsein Kuku, Rustem İsmailov, Uzeir Abdullayev, Teymur Abdullayev, Emil Cemadinov, Ayder Saledinov, Siruk Vadim, İnver Bekirov, Muslim Aliyev’in isimleri de yer alıyor.

Bilindiği gibi, sözde Hizb-ut Tahrir davası bahanesiyle Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) işgal edilen Kırım’da muhalif Kırım Tatarları ve Müslümanlara karşı baskı uyguluyor. Terörizm şüphesi ve aşırıcılıkla mücadele bahanesiyle işgalci kolluk kuvvetleri evlere baskın, yasa dışı aramalar düzenliyor ve insanları tutukluyor.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri 11 ve 12 Şubat 2016 tarihlerinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da “terör örgütüne” mensup oldukları şüphesiyle birçok kişinin evinde arama yaptı. Yapılan aramalar sırasında birçok kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmı aynı gün serbest bırakılırken, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk, Enver Bekirov ve Muslim Aliyev mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev’in tutuklu kalmalarına karar verdi.

Geçtiğimiz günlerde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında tutuklanan Kırımlı Müslümanların suçlandıkları Rusya Ceza Kanunu’nun terörle ilgili 205.5. Maddesine 13 Ocak tarihinden itibaren daha bir madde eklendiği bildirildi. Bu tarihten sonra Kırımlı Müslümanlar ayrıca Rusya Federasyonu Ceza Kanunu’nun 278. Maddesi gereğince “Şiddet Kullanarak İktidarı Ele Geçirme Veya İktidarı Elde Tutmak”la suçlanacağı belirtildi. Böylelikle bugüne kadar Enver Bekirov, Vadim Siruk ve Emir Üsein Kuku “Şiddet Kullanarak İktidarı Ele Geçirme Veya İktidarı Elde Tutmak”la suçlanan isimler oldu.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Akmescit’in Kırım Tatarlarının toplu olarak ikamet ettiği Kamenka semtinde ve Stroganovka (Mamak) köyünde 12 Ekim 2016 tarihinde Kırım Tatarlarının evlerinde yasa dışı aramalar yapıldı.

Aramaların sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında yapıldığı bildirildi. Aramalardan sonra gözaltında alınan Teymur Abdullayev, Rusya’da yasak olan örgütü organize etmekle, Rustem İsmailov, Emil Cemadinov, Uzair Abdullayev ve Ayder Saledinov ise Rusya’da yasaklamış bir örgütün faaliyetlerine katılmakla suçlandı.

İşgal edilen Kırım’da Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde 19 kişi tutuklandı.

Rusya Mali Gözetim Federal Servisi, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’u teröristler ve aşırıcılar listesine dahil etmişti.

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir