Home / News / HABER / TÜRKİYE / Türkiye, İsrail ile Serbest Ticaret Anlaşması’na tarım ürünlerini de katmak istiyor

Türkiye, İsrail ile Serbest Ticaret Anlaşması’na tarım ürünlerini de katmak istiyor

Mavi Marmara krizini geride bırakarak İsrail ile normalleşme sürecini başlatan Ankara, işbirliğini turizm, ticaret ve güvenlik ekseninde ilerletmek istiyor. Dışişleri kaynaklarına göre atılması gereken adımların başında varolan Serbest Ticaret Anlaşması’nın tarım ürünlerini de kapsayacak şekilde güncellenmesi geliyor.

Dışişleri kaynaklarına göre, atılması gereken adımların başında varolan Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesi geliyor.

Tarım ürünlerinin anlaşma kapsamına alınması da Ankara’nın hedefleri arasında yer alıyor.

Birçok alanda iki ülke arasında ortaklıklar kurulması ve İsrail’in bazı ürünleri Türkiye’de üretmesi hedefleniyor.

TÜRKİYE, VİZE KOLAYLIĞI İSTİYOR

Türkiye’nin bir diğer talebi de İsrail ile ‘işadamları, teknisyenler ve öğrenciler’ gibi gruplara vize kolaylığının sağlanması.

6 YIL SONRA BİR İLK

Türkiye 6 yıl aradan sonra ilk kez İsrail’de düzenlenecek turizm fuarına büyük bir stantla katılacak.

Turizm Bakanı Nabi Avcı siyasi istişareleri başlatmak üzere 7 Şubat’ta düzenlenecek Uluslararası Akdeniz Turizm Furarı’na katılmak üzere İsrail’e gidecek.

Bu istişarelerde diğer kritik başlıklardan birini de güvenlik alanındaki işbirliği oluşturacak.

Mavi Marmara öncesinde olduğu gibi iki ülkenin güvenlik ve istihbarat konularındaki işbirliğinin de bu istişarelerle canlandırılması hedefleniyor.

Savunma ve askeri işbirliği gündeme gelebilir

Mavi Marmara krizinin ardından altı yıllık bir diplomatik kriz yaşayan Türkiye-İsrail ilişkilerinde, karşılıklı olarak büyükelçilerinin atanmasının ardından yeni bir süreç başladı.

İsrail ile normalleşme sürecine dair gazetecilere bilgi veren bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ikinin ilişkilerinde yaşanan altı yıllık diplomatik kriz döneminde de ticaret, kültür spor gibi ilişkilerin sürdüğünü, bu dönemde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2.5 milyar dolardan 5 milyar dolara çıktığını ifade etti.

Sadece bu rakamın bile Türkiye ve İsrail’in bölgedeki ‘doğal ortak’ konumunu gösterdiğini belirten Türk yetkili, normalleşmenin ardından iki ülke ilişkilerinin nasıl gelişeceği konusunda “Mesela bölgesel güvenlik konusunda danışmalarımız, karşılıklı iki ülkenin güvenlik ihtiyaçlarını anlaması, bunu daha açık şekilde konuşması gerekiyor. Savunma, askeri ilişkiler önümüzdeki dönemde gündeme mutlaka gelecektir. Daha önce de bu alanlarda işbirliği yaptık” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE İLE İSRAİL ARASINDA SİYASİ İSTİŞARELERİ BAŞLAYACAK’

Önümüzdeki dönemde Türkiye ile İsrail arasında siyasi istişarelerin yapılacağını belirten yetkili, şöyle konuştu:

“İki ülke oturup konuşacağız. Önümüzde ne tür bir yol var, bunları konuşacağız. Buna bölgesel konular da dahil. Biz de onların değerlendirmelerini duymak istiyoruz” dedi. İki ülke ilişkilerinde “ortak yarar”ın anahtar sözcük olduğunu vurgulayan yetkili, “Bu ortak yarar her zaman parayla ölçülmez, siyasi kıymeti olan ne varsa, iki ülkenin güvenliğine katkıda bulunacak ne varsa bunlar değerlendirilir. Açık görüşle konuşmak lazım. Hassasiyetlerimiz ortada ancak kısıtlamamız yok. Her sektörü değerlendirmeye açığız.”

‘ÇAVUŞOĞLU İSRAİL’İ ZİYARET EDEBİLİR’

İki ülke arasındaki siyasi istişarelerin Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı düzeyinde gerçekleşeceğini kaydeden yetkili, ilerleyen dönemde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da İsrail’i ziyaret edebileceğini, bu ziyaretin de ilişkilerde ‘dönüm noktası’ niteliği taşımasının beklendiğini kaydetti.

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir