Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Suriye konulu Astana 3 toplantısında İran’a garantörlük

Suriye konulu Astana 3 toplantısında İran’a garantörlük

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Türkiye, Rusya, İran ve BM heyetleri Suriye’de ateşkesin güçlendirilmesini ele aldı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Suriye konulu 3. tur görüşmelerde Türkiye, Rusya, İran ve Birleşmiş Milletler (BM) heyetleri ikili görüşmeler yaptı. Taraflar, ateşkesin güçlendirilmesini değerlendirdi.

Esed rejiminin ateşkes ihlallerinin sürmesi nedeniyle askeri muhalefetin katılmadığı Astana 3 toplantısı, TSİ 09:00 sularında JW Marriot Oteli’nde ikili görüşmelerle başladı.

İlk görüşme, Esed rejiminin BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi başkanlığındaki heyet ile Rus heyet arasında gerçekleşti. Caferi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiev başkanlığındaki heyet ile görüşmesinin ardından basına açıklama yaptı.

Rejim güçlerinin ateşkes ihlallerini sürdürdüğünü inkar eden Caferi, muhalefetin “toplantıya katılmamak için bahane ürettiğini” iddia etti.

TÜRK HEYETİ DE BM YETKİLİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyeti de TSİ 12.00 civarında BM yetkilileriyle bir araya geldi.

Büyükelçi Milos Strugar’ın temsil ettiği BM heyetinin ardından, Türk heyeti, İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Ensari başkanlığındaki yetkililerle ile görüştü.

Bu sırada İran, Rus ve BM heyetleri arasında ikili toplantılar düzenlendi.

Türk heyeti daha sonra TSİ 14.00 sularında Rus heyet ile 1,5 saat süren bir toplantı yaptıktan sonra, İranlı yetkililerin katılımıyla üçlü bir görüşme gerçekleştirdi.

ASKERİ MUHALEFET ASTANA 3 TOPLANTISINA KATILMAMA KARARI ALDI

Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde sağlanan ateşkes 30 Aralık 2016’da yürürlüğe girmişti. Esed rejimi güçlerinin ateşkesi ihlal etmesi üzerine, Kazakistan’ın başkenti Astana’da 23-24 Ocak’ta Türkiye ve Rusya öncülüğünde bir toplantı düzenlenmişti.

Ateşkesin güçlendirilmesi gündemiyle toplanan Türkiye, Rusya, İran, Birleşmiş Milletler (BM), muhalefet ve rejim heyetleri, ateşkesi izlemek için üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşmıştı.

6 Şubat’ta yalnızca garantör ülkelerin katıldığı toplantıda izleme mekanizmasına ilişkin teknik detaylar ele alınmıştı.

15-16 Şubat’taki ikinci toplantıda, tüm taraflar, yeniden bir araya gelmişti.

Askeri muhalefet, Rusya garantörlüğündeki rejim güçlerinin yoğun ateşkes ihlallerinin sürmesi üzerine ise Astana 3 toplantısına katılmama kararı aldı.

Suriye konulu Astana 3 zirvesinde İran kararı

Astana’da düzenlenen Suriye konulu toplantıda, Türkiye ve Rusya’nın yanı sıra İran’ın da resmen ateşkesin garantörü olmasına karar verildi

Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Suriye konulu 3. tur toplantı sona erdi. Taraflar, İran’ın da Türkiye ve Rusya’nın yanı sıra ateşkesin garantörü olmasında anlaştı.

Kazakistan Dışişleri Bakancı Yardımcısı Akılbek Kamaldinov, Rixos Otel’de; Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinin katılımıyla Astana 3 toplantısının kapanış bildirisini okudu.

Kamaldinov, Türkiye ve Rusya’nın yanı sıra İran’ın da resmen ateşkesin garantörü olmasına karar verildiğini duyurdu.

Tarafların 2 günlük toplantıda ikili ve üçlü görüşmelerde ateşkesin güçlendirilmesi konusunu ele aldıklarını belirten Kamaldinov, “Taraflar, ateşkesi güçlendirme konusundaki kararlılıklarını vurguladı. Ateşkes ihlallerinin birbirlerine rapor etme, ihlallerin sayısının azalmasını sağlama ve üçlü denetleme mekanizmasının etkinliğini artırma konularında anlaştı.” ifadelerini kullandı.

Kamaldinov, ayrıca Suriye’deki UNESCO’nun dünya mirası listesinde bulunan tarihi eserlerin korunması için çalışmaya karar verdiğini bildirdi.

Astana toplantılarının Cenevre’deki siyasi süreci destekleyecek şekilde devam edeceğini vurgulayan Kamaldinov, Astana 4 toplantısının 3-4 Mayıs’ta yapılacağını, Tahran’da da 17-19 Nisan’da hazırlık toplantısı düzenleneceğini söyledi.

Askeri muhalefet, Rusya garantörlüğündeki rejim güçlerinin yoğun ateşkes ihlallerinin sürmesi üzerine Astana 3 toplantısına katılmama kararı almıştı. Dün akşam saatlerinde Astana’ya küçük bir heyet gönderme kararı olan muhaliflerin daha sonra yaptıkları değerlendirmede ise fikir değiştirdikleri öğrenildi.

Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde sağlanan ateşkes 30 Aralık 2016’da yürürlüğe girmişti. Esed rejimi güçlerinin ateşkesi ihlal etmesi üzerine, Kazakistan’ın başkenti Astana’da 23-24 Ocak’ta Türkiye ve Rusya öncülüğünde bir toplantı düzenlenmişti. Ateşkesin güçlendirilmesi gündemiyle toplanan Türkiye, Rusya, İran, BM, muhalefet ve rejim heyetleri, ateşkesi izlemek için üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşmıştı. 6 Şubat’ta yalnızca garantör ülkelerin katıldığı toplantıda izleme mekanizmasına ilişkin teknik detaylar ele alınmıştı. Astana 2 toplantısı, 15-16 Şubat’ta düzenlenmişti.

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir