Home / News / HABER / DÜNYA / Trump’tan ‘Amerikan malı al, Amerikan işçisi çalıştır’ kararnamesi

Trump’tan ‘Amerikan malı al, Amerikan işçisi çalıştır’ kararnamesi

ABD Başkanı Donald Trump, vasıflı yabancı işçilere ülkede çalışma hakkı tanıyan H-1B vize programının yeniden gözden geçirilmesi için kararname çıkardı.

Trump, ‘Amerikan malı al, Amerikan işçisi çalıştır’ (Buy American, Hire American) başlıklı kararnameyi Wisconsin eyaletindeki ‘Snap-on Inc.’ adlı el aletleri üreten fabrikada düzenlenen etkinlikte imzaladı.

Vasıflı yabancı işçilerin ABD’de çalışmalarını yasal kılan H-1B vize programına ve kamu alımlarına ilişkin kararnameyi Amerikalıları korumak için imzaladığını belirten Trump, atılan adımın ‘ABD menşeli ürünlerin kullanımını kuvvetle teşvik edeceğini ve üretim için Amerikalı işçilerin işe alınmasını garantileyeceğini’ ifade etti.

‘KARARNAME ABD’Lİ İŞÇİLERİ VE ÖĞRENCİLERİ KORUYACAK’

Trump fabrikada öğrenciler ve işçilere yaptığı konuşmada “İmzalamak üzere olduğum ‘Amerikan malı al, Amerikan işçisi çalıştır’ kararnamesi sizin gibi öğrenci ve işçileri koruyacak. Önce ABD. Artık zamanı değil mi?” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray’ın internet sitesinde yayınlanan başkanlık kararnamesinde, “Yürütme organlarının politikası, ekonomik ve ulusal güvenliği desteklemek, ekonomik büyümeyi hızlandırmak, iyi maaşlı iş imkanları yaratmak, orta sınıfı güçlendirmek ve Amerikan sanayi ve savunma endüstrilerinin yanında yer almak için federal yardımlar ve alımlar vesilesiyle ABD’de üretilen malların, ürünlerin ve materyallerin kullanımını en üst seviyeye çıkarmak olmalıdır” değerlendirmesinde bulunuldu.

‘H-1B PROGRAMI REVİZE EDİLMELİ’

Ayrıca kararnamede, ABD Dışişleri, Adalet, Çalışma ve İç Güvenlik bakanlıklarına yabancı işçilere yönelik kuralları Amerikalı işçilerin haklarını koruyacak şekilde revize etmeleri veya yeni kurallar hazırlamaları direktifi verildi.

Kararnamede, “H-1B programının düzgün şekilde çalışmasını teşvik etmek için Dışişleri, Adalet, Çalışma ve İç Güvenlik bakanlıkları H-1B vizelerinin en kalifiye ve en yüksek maaşlı başvuru sahiplerine verilmesini sağlayacak reformları mümkün olduğunca çabuk tavsiye etmelidir” ifadesine de yer verildi.

Uzmanlar, ABD’ye her yıl on binlerce yabancı vasıflı işçinin geldiğine işaret ederek, H-1B programının kısıtlanmasının başta teknoloji ve sağlık hizmetleri olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Beyaz Saray ise ucuza çalışan yabancı işçilerin maaşları düşürdüğünü savunuyor.

MELANIA TRUMP DA H-1B VİZESİYLE ÇALIŞMIŞTI

AP’nin verilerine göre sadece bu yıl 200 bin kişi bu vize için başvuru yaptı.

BBC Washington muhabiri Gary O’Donoghue, Donald Trump’ın eşi First Lady Melania Trump’ın da New York’taki ilk modellik yıllarında H-1B vizesini kullandığını söyledi.

TRUMP, NAFTA’YI HEDEF ALDI: YA BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLER OLACAK YA DA TAMAMEN ORTADAN KALKACAK

Trump Wisconsin’deki konuşmasında ABD’nin eski Başkan Bill Clinton döneminde Meksika ve Kanada ile imzalanan NAFTA’yı (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması) tamamen ortadan kaldırma tehdidini de yineledi.

Kanada’nın korumacı gümrük politikasını eleştiren Trump, bu politikanın zarar verdiğini savunduğu ABD’li mandıra çiftçilerini koruma sözü verdi. Wisconsin özellikle peynir üretimi ile öne çıkan bir eyalet.

Trump ‘Mandıracılarımızı koruyacağız. Çünkü Kanada’da bizim mandıracılarımıza ve diğerlerine yönelik çok adaletsiz şeylerler yaşandı. Bu ABD’ye karşı olan bir diğer tipik tek taraflı anlaşma. Uzun süre devam etmeyecek. Ya büyük değişiklikler olacak ya da tamamen bunu (NAFTA) ortadan kaldırcağız” dedi.

Kanada peynir yapımında kullanılan filtrelenmiş süte ithalat vergisi uygulama kararı almıştı.

Ayrıca...

El Ezher ve Vatikan’dan koronavirüse karşı ‘ortak dua’

El-Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et-Tayyib ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus dün koronavirüs (Kovid-19) …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir