Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Hamas’ın ‘yeni vizyonu’ açıklandı: 1967 sınırları kabul edilecek

Hamas’ın ‘yeni vizyonu’ açıklandı: 1967 sınırları kabul edilecek

Filistinli Hamas hareketinin siyasi büro şefi Halid Meşal, Katar’ın başkenti Doha’da hareketin yeni vizyonunu ve siyaset belgesini açıkladı.

Hamas lideri Halid Meşal, “Siyaset belgesi, Hamas’ın tüm liderlerinin içerideki ve dışarıdaki kurumlarının ortak görüşünü yansıtmaktadır” dedi.

1967 SINIRLARINI KABUL ETTİ

Meşal’in açıkladığı belgede Hamas, 1967 sınırlarına göre bir Filistin devletinin kurulmasını kabul ediyor; “Siyonist mevcudiyetini reddetmekle ve Filistinlilerin haklarından vazgeçmemekle beraber Hamas, yerinden edilen mültecilerin geri dönmesinin ulusal bir uzlaşma gerğei, 4 Haziran 1967 sınırlarına uygun olarak, başkenti Kudüs olan tam bağımsız bir Filistin devletinin kuruluşunu hedefliyor.”

‘GERİ DÖNÜŞ HAKKI İLGA EDİLEMEZ’

Hamas’ın 1988’deki kuruluş belgesi, günümüz İsrail’ini de kapsayan Filistin topraklarının tamamının ele geçirilmesini çağırıyordu. Yeni metin İsrail’i halen tanımıyor ve ‘Filistinin tümünü kurtarma amacından’ sapmadığını vurgular: “Hamas, Filistinli mülteciler meselesini tasfiye etmeyi hedefleyen her türlü girişim ve projeyi reddetmektedir. Geri dönüş hakkı ne ilga edilir ne de eksiltilir.”

‘YAHUDİLERLE DEĞİL, SİYONİZMLE MÜCADELE’

Hamas, metninde Yahudilerle ‘Siyonist proje’ arasında bir ayrıma dikkat çekti: “Hamas, çekişmenin dinleri sebebiyle Yahudilerle değil, Siyonist projeyle olduğunu vurgular ve Hamas, Yahudi oldukları için onlarla bir çekişme yürütmemektedir, saldırgan işgalci Siyonistlerle mücadele etmektedir.”

İHVAN’LA ARASINA MESAFE KOYDU

Yeni metinde, eskisinde İhvan hareketiyle (Müslüman Kardeşler) ilişkiye dair yer alan sözler de kaldırıldı.

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir