Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Hikmetyar, 20 yıl sonra halk arasına çıkıp barış çağrısında bulundu

Hikmetyar, 20 yıl sonra halk arasına çıkıp barış çağrısında bulundu

Afganistan’da geçen yıl hükümetle barış anlaşması imzalayan Hizb-i İslami örgütünün lideri ve eski başbakanlardan Gülbeddin Hikmetyar, ülkenin doğusundaki Nangarhar vilayetinde törenle karşılandı.

Nangarhar’ın merkezi Celalabad kentinde düzenlenen karşılama törenine çok sayıda hükümet temsilcisi ve Hizb-i İslami örgütü üyesi katıldı.

TALİBAN’A BARIŞ ÇAĞRISI

Hizb-i İslami örgütü lideri Hikmetyar, konuşmasında hükümete karşı savaşan tüm muhalif grupları barış sürecine çağırdı. Taliban’a da seslenen Hikmetyar, “Taliban örgütü de barışa katılıp sorunlarını çözebilir, çatışma yerine müzakere yolunu denemesi lazım, barışa katılmak herhangi bir makam istemek anlamına gelmez” dedi.

Afganistan’da istikrarın sağlanması için barışa katıldıklarını dile getiren Hikmetyar, devletten herhangi bir makam talep etmediklerini vurguladı.

Hikmetyar, Afganistan’daki kadınların haklarını savunmak için de çalışmalar yapacaklarını dile getirdi.

Devlet Başkanı Eşref Gani ile Hizb-i İslami lideri Hikmetyar arasında geçen yıl barış anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma maddeleri arasında Gülbeddin Hikmetyar ve örgüt üyelerinin adlarının uluslararası kara listeden çıkarılması, başkent Kabil’de güvenle yaşayabilmeleri için ayrı bir kışla inşa edilmesi, devlet imkanlarından yararlanmalarının sağlanması ve tutuklu örgüt mensuplarının serbest bırakılması yer alıyor.

Hizb-i İslami Örgütü, 14 yıldır Afganistan hükümetine karşı savaşıyordu. Örgüt üyeleri birçok kez Kabil başta olmak üzere çeşitli kentlerde güvenlik güçlerini ve yabancıları hedef alan saldırılar düzenlemişti.

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir