Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Lavrov: Rusya, Türkiye ve İran güvenli bölgeleri görüşecek

Lavrov: Rusya, Türkiye ve İran güvenli bölgeleri görüşecek

Rusya, Türkiye ve İran’dan uzmanların yaklaşık 10 gün sonra bir araya geleceğini söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, görüşmede Suriye’de oluşturulacak güvenli bölgeler ve bu güvenli bölgelere bağlı konuların ele alınacağını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Arktik Konseyi için gittiği Alaska’da gazetecilere Suriye’deki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Suriye’deki ateşkesin garantör ülkeleri Rusya, Türkiye ve İran’dan uzmanlar 10-12 gün sonra bir araya gelecek ve güvenli bölgeler, çevrelerindeki güvenlik şeritleri ile gözlem ve denetim noktalarının işleyişi hakkındaki parametreleri ele alacak” diyen Lavrov, Astana’daki görüşmede oluşturulmasına karar verilen güvenli bölgelerle ilgili Suriye hükümeti de dahil tüm gözlemcilerin onayının alınması gerektiğinin altını çizdi.

‘GÖZLEMCİLER KONUSUNDA GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRİYORUZ’

Üçüncü ülkelerle, güvenli bölgeler için gözlemci olmaları yönünde görüşmeler gerçekleştirdiklerini de belirten Lavrov, “Anlaşma çerçevesinde güvenli bölgeler için üçüncü ülkelerin gözlemci olarak davet edilmesi gerekiyor. Olası katılımcılarla bu yönde görüşmeler gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Lavrov, ABD’nin söz konusu güvenli bölgelere gözlemci gönderip göndermeyeceği konusunu ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’la görüşmediklerini söyledi.

Lavrov, “Sadece ABD’nin bu sürece yapacağı her türlü katkıyı olumlu karşılayacağımızı belirttik” diye ekledi.

Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerinin geleceği hakkında da değerlendirmelerde bulunan Lavrov, “ABD yönetiminin yeni bir yönetimi var. Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesinde hangi araçların uygun olacağına Trump yönetimi karar vermeli” dedi.

‘TRUMP, İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEYE HAZIR OLDUKLARINI DOĞRULADI’

Lavrov, Washington’da gerçekleştirdikleri görüşmede Trump’ın ikili ilişkilerin normalleştirilmesi için hazır olduğunu doğruladığını belirterek “Bu anlamda ekibini ve dış politikasını oluşturmaya çalışan Trump yönetimine uygun olduğu ölçüde ve hızda hareket etmeye hazırız” diye konuştu.

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir