Home / News / HİZB-UT TAHRİR / SORU - CEVAP / İngiltere’nin Brexit Anlaşmasını Oylama Gerçeği!

İngiltere’nin Brexit Anlaşmasını Oylama Gerçeği!

Soru:

16 Ocak 2019 günü May hükümeti, muhalefetin hükümeti düşürme girişimine karşın parlamentodan güvenoyu almayı başardı. İngiltere Başbakanı Theresa May Çarşamba günü, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin verdiği güvensizlik önergesiyle ilgili oylamada parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’ndan güvenoyu aldı. May hükümeti, 306’ya karşı 325 oyla güvenoyu almayı başardı… Çarşamba günü yapılan oylamanın sonucundan, Salı günü Brexit anlaşması aleyhinde oy kullanan Muhafazakâr Parti’den yaklaşık 100 milletvekilinin yeniden hükümete güvenoyu verdiğini anlaşılıyor… [16.01.2019 AFP] Bunu nasıl anlamamız gerekiyor? May’in partisinden yaklaşık 100 milletvekili, Brexit anlaşmasına karşı oy kullandığı için muhalefet cephesi çoğunluğu elde etti ve dolayısıyla 202’ye karşı 432 oyla Mayin anlaşması parlamentodan onay alamadı… Sonra aynı 100 milletvekili, May lehinde oy kullandı ve böylece May parlamentodan güvenoyu almayı başardı. Görünürde sanki rol paylaşımı yapılmış gibi! 2016’daki Brexit referandumunun yürürlüğe girmesine yaklaşık iki ay kala reddedilmesini nasıl yorumlamalıyız? Allah mükâfatınızı artırsın.

Cevap:

İngiltere, sinsilik, dâhilik ve amacına erişmek için manevra ve oyalama konusunda ustadır… Cevabın açıklığa kavuşması için aşağıdaki hususlara bir göz atacağız:

Birincisi: 23 Haziran 2016’da yani bundan yaklaşık iki buçuk yıl önce yapılan referandum sonrası yayımlanan 5 Temmuz 2016 tarihli soru cevaptan bazı pasajlar aktaracağım. 15 Ocak 2019’daki oylamada olacakları tahmin ediyorduk. Söz konusu soru cevapta şöyle geçmektedir:

1- “23 Haziran 2016da Avrupa Birliğinde kalıp kalmama konusunda İngilterede bir referandum gerçekleşti. Yaklaşık yüzde 52lik kesim çıkma yönünde oy kullandı. Referandumun ardından İngiltere Başbakanı Cameron, üç ay hükümetin başında kalmak koşuluyla istifa ettiğini açıkladı… Cameron, seçim kampanyası sırasında eğer 2015 seçimlerini kazanırsa, referandum yapacağına dair söz vermişti. İngiliz geleneği üzere hareket eden Cameron, Avrupa Birliği ve diğer üye devletleri İngilterenin Birlikten çıkış kararının yaratacağı siyasi ve ekonomik kaosla korkutarak belli ayrıcalıklar elde etmek için referandum imasında bulunmuştu!

2- İngilizlerin, ABden tavizler koparmak için referandumla tehdit etme politikası, yeni değil. Aksine Birliğin bünyesine katıldığı ilk yıllardan beri referandumla tehdit ediyor. İngiltere, Ocak 1973ten bu yana Avrupa Ekonomik Topluluğunun bir üyesidir. Para birimi Sterlinikoruma ve Şengenbölgesi dışında kalma, Avrupa Birliği üyeliğine rağmen İngilterenin elde ettiği özel iki statüdür. Birlik içinde daha fazla ayrıcalıklar elde etmek için referandumdüşüncesini, Avrupa ülkelerine şantaj yapmanın bir enstrümanı olarak kullanmıştır. Birlikte kalma koşullarını iyileştirmek için 1975 yılında bir referandum düzenledi. O zaman İngilizler, Avrupa Ekonomik Topluluğunda kalma lehinde oy kullanmışlardı… Dolayısıyla amaçlarına ulaşmak için düzenlenen ve art niyetli emeller taşıyan İngiliz referandumları, bu gibi durumlarda takip edilegelen bir politikadır. Muhafazakâr Partisi, süreci ustaca yönetti. Muhafazakâr partililer, aynı anda hem Birlikte kalma hem de çıkma kampanyası yürüttüler!

3- Cameron liderliğindeki iktidardaki Muhafazakâr Partinin referandum konusundaki politikasına derinlemesine bakıldığında, Cameronun sonuçların bağlayıcı olmayacağı beklentisi içerisinde olduğu görülür. Yeniden referandum düzenlemek ya da bağlayıcı olmayan bu sonuçları AB ile müzakerede kullanmak için sonuçları alıp almama konusunda eşit olsun istiyor. Bu nedenle Muhafazakâr Parti, Birlikte kalma ile çıkma kampanyasını aynı anda yürütmüştür… Birlikten ek tavizler koparmanın yolu olarak görülen referandum konusunda ciddi olunduğu kadarıyla çıkma ya da kalma konusunda ciddi bir kampanya yürütülmemiştir… Bu nedenle büyük olasılıkla İngiltere, kısa vadede ABden çıkış sürecini öteleyecek, hatta çıkmak istediği takdirde bunu yıllara yayacaktır. İngiltere, hinlik ve manipülasyon konusunda ustadır… Yapılan açıklamalar ve medyada dolaşan yorumlar, referandumun yürürlüğe girmesi konusundaki oyalamanın daha baskın geleceğini göstermektedir. Hatta bizzat referandum hakkında bile gelgitler yaşanabilir…[H.30 Ramazan 1437 M.05 Temmuz 2016]”

İkincisi: Şuan yaşananlar, neredeyse daha önce söylediklerimizle birebir örtüşüyor. Şerli İngiliz çıkarlarını gerçekleştirmek için “referandum oyunları” sergileniyor, oyalama taktikleri güdülüyor, gelgitler yaşanıyor. Aşağıdaki hususlar söylediklerimizi teyit eder:

1- May, Avam Kamarası’nda büyük bir yenilgiye uğradı. “İngiltere Parlamentosu, Başbakan Theresa May’in Avrupa Birliği ile vardığı Brexit anlaşmasını 202’ye karşı 432 oyla reddetti. Bu, İngiltere tarihinde hükümetin verdiği ve en büyük farkla reddedilen yasa tekliflerinden biri oldu…” [16.01.2019 BBC] Bu, 29 Mart’ta İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışı için hazırlanan anlaşmanın uygulanmayacağı anlamına gelir… Çıkış görüşmeleri iktidardaki Muhafazakâr Parti’nin geleneksel çizgilerini takip etmedi. Parlamentodaki 118 Muhafazakâr milletvekili, muhalefetteki partilerle birlikte Başbakan May’in anlaşmasına karşı oy kullandı. “Bu, 1924’ten bu yana İngiliz Parlamentosu’ndaki en büyük mağlubiyettir. Çıkan sonuç, bir İngiliz hükümetinin modern çağda parlamentoda yaşadığı en ağır yenilgi sayılır.” [15.01.2019 CNN]

2- Ana muhalefetteki İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılma anlaşmasının parlamentoda reddedilmesinin ardından yaptığı açıklamada, Theresa May hükümetine karşı güvensizlik oylaması talep ettiğini belirtti. Corbyn, Bu hükümet, parlamentonun güvenini yitirdi. Sayın Meclis Başkanı bilginiz olsun, ben hükümete karşı güvensizlik önergesi verdim. Bu önergenin yarın görüşülecek olmasından memnunum…” dedi. [15.01.2019 RT Arabic] Ancak oylama sonucu, May lehinde çıktı, çünkü Muhafazakâr Parti’den “118” milletvekili, muhalefetteki partilere karşı Muhafazakâr Parti lehinde oy kullandı. Dolayısıyla May’e karşı güvensizlik oylaması reddedilmiş oldu. “Brexit anlaşmasında alınan tarihi yenilginin ertesinde 16 Ocak 2019 Çarşamba günü İngiltere Başbakanı Theresa May, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin sunduğu hükümete karşı güvensizlik oylamasından başarıyla çıktı… Oylamada hükümet, 306’e oya karşı 325 oy aldı. Böylece yeni genel seçimler düzenlenmesinin önüne geçildi. 26 yıldan beri ilk kez Avam Kamarası’nda bir hükümete karşı güven gensorusu verildi… May, Çarşamba günü itibariyle Brexit konusunu ele almak üzere parti liderlerini görüşmeye davet etti… Çarşamba günkü oylamada, Salı günü Brexit anlaşması aleyhinde oy kullanan Muhafazakâr Partiden yaklaşık 100 milletvekili yeniden hükümete güvenoyu verdi.” [16.01.2019 AFP] May, 21 Ocak 2019 Pazartesi gününe kadar bir “B planı” sunması gerekiyor. Ayrıca AB ile yeniden masaya oturmak, 29 Mart olarak belirlenen Brexit tarihini uzatmak ya da anlaşmasız çıkmak gibi başka bir dizi seçenekler de bulunuyor! AB Komisyonu Başkanı yaptığı açıklamada, İngiltere’nin en kısa zamanda niyetine açıklık getirmesini talep ediyorum. Fazla zaman kalmadı.ifadelerini kullandı. [17.1.2019 www.alanba.com]

3- İngiltere’nin referandum oyunları oynadığı açıktır. 15 Ocak 2019’da Avam Kamarası’nda yapılan oylamada Brexit anlaşması reddedilmiş olmasına rağmen May, 16 Ocak 2019 günü yapılan oylamada güvenoyu alamaması gerekirken, güvenoyu almayı başardı. Oysa Brexit anlaşması ile güven oylaması tamamen ayrı şeylerdir! Bunun niye böyle olduğunu bilirsek, şaşırmamak yerine şaşkınlığımız daha da artar! May’in partisinden 118 milletvekili, Brexit anlaşmasına karşı oy kullandı, bu yüzden muhalefet ezici çoğunlukla zafer elde etti. May’in anlaşması çöktü! Fakat May’in partisinden aynı 118 milletvekili, bu kez muhalefet karşıtı oy kullandı, yani May’e karşı güvensizlik oylamasında karşı oy kullandılar, böylece May güvenoyu aldı. Brexit anlaşması çöktü ama May hükümeti düşmedi!

4- Yukarıda geçenler gösteriyor ki 2016 yılında yapılan referandumun amacı, İngiltere için bir gerekçe yaratmaktır ki AB ile yeni ilişkinin koşulları iyileştirilsin. Bu nedenle May, partisinden (118) milletvekilinin muhalefetle birlikte karşı oy kullanmasına izin verdi. Böylece muhalefet cephesi zafer elde etti ve May’in Brexit anlaşması çöktü! Şayet May, 2016 referandumunun stabil kalmasını isteseydi, partisinden 118 milletvekilinin karşı oy kullanmasına izin vermezdi… Güvensizlik oylamasında ise hükümetin düşmemesi için 118 milletvekiline muhalefet karşıtı oy kullandırttı! Çünkü May, bazı ayrıcalıklar koparmak, bir takım çıkarlar elde etmek ve Avrupa ile yeni ilişkinin koşullarını belirlemek için AB’ye şantaj yapmaya devam edecektir… İngiltere, Avrupa’dan nihai olarak ayrılamaz ve mevcut yasalar ile de AB’de kalamaz. Çünkü AB’den nihai çıkış, Birleşik Krallık halkları özellikle de İskoçya ve Kuzey İrlanda halkı üzerinde derin bir etki yaratacaktır… Bu nedenle Birlikte kalmak istiyor ama kendi şartlarına göre. Ya da ayrılmaktan başka bir seçeneği yoksa bu durumda AB’den elde ettiği bazı ayrıcalıkları koruyarak ayrılacaktır!

5- Buna karşılık AB, İngiltere’ye “En kısa zamanda AB’den ayrılma planına ilişkin niyetine açıklık getirme” çağrısında bulundu. Ve anlaşmasız ayrılma riskinin bu akşamki oylama ile arttığını söyledi.” [15.01.2019 CNN Arabic] Yine 2016 yılında yapılan referandum sonrası yayımladığımız soru cevapta şöyle geçmektedir. Öyle görünüyor ki Avrupa Birliği, İngilterenin ayak oyunlarının farkındadır. İngiltere, ayrılık işlemlerini başlatacak Lizbon Antlaşmasının 50.ci maddesine başvurmadan önce Norveç ve İsveç modeli temelinde çıkarlarını korumak için gayri resmi bir anlaşma yapmak istiyor. Ama Norveç ve İsveçin aksine İngiltere, Avrupa pazarına erişmek istiyor ve İngiliz seçmenler arasında önemli bir konu olan kişilerin serbest dolaşımına karşı çıkıyor. Merkel ise bunu kesinlikle kabul etmedi. Çünkü malların, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımının yanı sıra kişilerin serbest dolaşımı Avrupa Birliğinin kutsal saydığı özgürlüklerden biridir. Avrupa Birliği, İngiliz kurnazlığının farkına vardığı için sadece bu düşünceyi reddetmekle kalmadı, aksine 27 üye ülke ile İngiltere arasında yapılacak herhangi bir gizli görüşmeyi de kesinlikle yasakladı. Bu bağlamda konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Daha açık söyleyeyim, İngiliz hükümetiyle gizli görüşmeler, gizli pazarlıklar olamaz.dedi. Komisyon üyeleri ve komitelere bunu açıkça ifade eden Juncker şunları söyledi: Gizli görüşmeler, gizli pazarlıklar olamaz…[28.06.2016 Evening Standard] Almanya Başbakanı Merkel yaptığı şu açıklama ile Londraya net bir mesaj gönderdi: Bu aileden çıkmak isteyenden yükümlülükleri reddederek imtiyazları sürdürmesi beklenemez…” [28.06.2016 AFP]

6- Bununla birlikte İngiltere, Avrupa Birliği’nin niyetine açıklık getirmesi talebini umursamadı. Aksine 15-16 Ocak 2019’da olduğu gibi referandum oyunlarına devam etti. 2016 yılındaki Brixet referandumu iptal edildi, ama Brexit anlaşmasını yapan May güvenoyu aldı. Dahası yeni bir anlaşma yapmak, çıkma ya da kalma konusunda olsun alternatif bir plan sunmak için güven tazelemiş oldu! Özellikle de İrlanda sorununun çözümünde. May’in bu konudaki planı hakkında basına yansıyanlar şöyledir:

A- İngiltere Başbakanı Theresa May, AB ile vardığı Brexit anlaşmasının reddedilmesinin ardından 21 Ocak 2019 Pazartesi günü B planını açıkladı. Parlamento tarafından ayrılış tarihi uzatılmazsa ya da Avrupa Komisyonunu tatmin eden bir B planı sunulmazsa, bu durumda İngiltere, 29 Mart’ta anlaşmasız bir şekilde AB’den ayrılacaktır… May, parlamentoya, bundan sonra izlenecek yola ilişkin nötr bir önerge sunduktan sonra bunun 29 Ocak’ta oylanacağını söyledi. Parlamento tarafından reddedilen anlaşmanın en tartışmalı noktalarından biri, İngiltere ile AB arasında uzun vadeli serbest ticaret anlaşmasına varılamaması durumunda, İrlanda sınırında serbest dolaşımın korunacağının yasal güvencesi olan “güvenlik ağı” ile ilgili maddedir. Sunday Times gazetesi, May’in Dublin ile ayrı düzenlemeler yapılması önerisinde bulunacağını bildirdi… [21.01.2018 www.masrawy.com]

B- Telegraph gazetesi, isim vermeyen AB’li diplomatik kaynaklardan aktardığına göre “İrlanda sınırı ile ilgili yasal olarak bağlayıcı olan zaman diliminin çerçevesini belirleme konusunda May’in istekleri sürekli başkalaşıyor. Bu durum İngiltere’ye ya tek taraflı ayrılma hakkı verecek ya da İrlanda sınırına özel düzenlemelerin yürürlüğe girmesini önlemek için İngiltere, 2021’den önce bir ticaret anlaşması imzalanmasını taahhüt edecektir…” [21.01.2019 www.libyaakhbar.com]

C- May, 21 Ocak 2019 Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz ay Avrupalı ​​liderlerle “güvenlik ağı” konusunda vardığı anlaşmada bazı değişiklikler yapılmasını görüşmek üzere Brüksel’e gideceğini söyledi. Güvenlik ağı, Brexit sonrası İrlandalılar arasında yeniden fiziki sınırın oluşmasını engellemeyi öngörüyor. May, Bu hafta – DUP dâhil- parti liderleriyle yaptığım görüşmelere devam edeceğim. Avam Kamarasının da desteğini alacak şekilde Kuzey İrlanda ve İrlanda halkına karşı yükümlülüklerimizi nasıl yerine getireceğimize bakacağız. Sonra bu görüşmelerden çıkan sonuçları AB’ye sunacağım.dedi. Diğer 27 AB ülkesi, May’in atacağı bir sonraki adımı yakından izliyor.” [21.01.2018 AFP, France24]

D- May, Brexit yaklaşımında bazı değişiklikler yaptığını söyledi. AB ile bundan sonraki müzakerelerde parlamentoya karşı daha açık olacağı sözünü veren May, muhalefetteki İşçi Partisi’nin işçi hakları konusundaki talebine vurgu yaptı. İngiliz Başbakan, bu meselede daha esnek davranacağını belirtti. Ayrıca May, İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasındaki sert sınır uygulamasında da geri adım atacaklarının işaretini verdi… İngiliz hükümeti ile Brüksel arasında varılan ilk anlaşmanın 15 Ocak’ta parlamento tarafından reddedilmesinin ardından Theresa May’in, AB’den ayrılış şartları ile ilgili yeni planını İngiliz parlamentosuna sunması bekleniyor. Sunulacak yeni plan, 29 Ocak’ta İngiliz parlamentosunda oylanacak.” [21.01.2019 RT Arabic]

7- Ezcümle, İngiltere hiçbir anlaşmaya bağlı kalmaz. Referandum oyunları ile değiştirebilir, değişiklikler yapabilir. Şerli çıkarlarına erişmek için sinsilik ve dâhilik konusunda uzmandır. Dün İngiliz referandumu Brexit’i onaylarken, bugün İngiliz referandumu Brexit’in çöküşünü onayladı! Çünkü İngiltere, Birlik aleyhine olacak şekilde anlaşmada bazı değişiklikler yapmak için Avrupa Birliği’ne şantaj yapıyor… Kapitalist Batının tamamının sabit bir değeri yoktur, ancak eski sömürgecilik tarihi, İngiltere’ye diğerlerinden daha çok hinlik ve sinsilik kazandırmıştır. İngiltere, Birlikten nihai olarak ayrılmaktan ziyade ne ayrılışı ne de kalışı andıran başka bir formül bulunmasını istiyor! Yani Birlikten ayrılmak, aynı zamanda da Birlikte kalmak! Ve yasalarına uymadan sadece çıkarına olacak şekilde AB ile ilişkilerden faydalanmayı sürdürmek. Daha önce de belirttiğimiz gibi Almanya Şansölyesi Merkel, ilk referandumun ardından İngiltere’nin oyalamasına binaen Londra’ya net bir mesaj verdi: Bu aileden çıkmak isteyenden yükümlülükleri reddederek imtiyazları sürdürmesi beklenemez…” [28.06.2016 AFP] Avrupa Birliği, maddelerinde hiçbir değişiklik yapmadan ilk Brexit anlaşması üzerinde ısrarcı olursa, İngiltere için durumu daha da vahimleştirebilir. Bu durumu ya kabul edip uygular ya da Birlikten ayrılır… Birlik böyle yaparsa, İngiltere berbat bir işin içine düşmüş olur. Yok, İngiltere’nin değişiklikleri kabul edilirse, bu durumda sırtından inmeden AB’nin sırtına binmiş olacak ve böylece onu feci bir gaflete düşürecektir!

Laik devlet ve kapitalist ideolojiyi benimseyen milletlerin durumu böyledir. Birbirlerinin çukurunu kazarlar. Ya biri ya da hepsi o dipsiz çukurun içine düşer. Caydırıcı herhangi bir değer ya da önleyici herhangi bir erdemliliğe sahip değillerdir. Aksine Allah’ın Şeriatına uymayan diğer milletlerde olduğu gibi kendi aralarındaki çekişmeleri şiddetlidir.

بَأْسُهُمْ بَيْنَهُمْ شَدِيدٌ تَحْسَبُهُمْ جَمِيعاً وَقُلُوبُهُمْ شَتَّى ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لَا يَعْقِلُونَKendi aralarındaki çekişmeleri şiddetlidir. Sen onları toplu sanırsın. Hâlbuki kalpleri darmadağınıktır. Bu, onların akılları ermez bir topluluk olmalarındandır.[Haşr 14] Raşidi Hilafet kurulup Allah’ın Şeriatının hâkim olmasıyla ancak bu dünyanın durumu düzelebilir ve tepeden tırnağa sarmalayan sefaletini sona erdirebilir. Hilafet, sadece sınırları içinde adalet ve iyiliği yaymayacak, aksine adalet ve iyiliğin etkisi dünyanın dört bir yanına ulaşacaktır Allah’ın izniyle.

وَلَتَعْلَمُنَّ نَبَأَهُ بَعْدَ حِينٍOnun verdiği haberin doğruluğunu bir zaman sonra çok iyi öğreneceksiniz.[Sad 88]

H.19 Cumade’l Ûlâ 1440
M.25 Ocak 2019

Kaynak: Hizb-ut Tahrir Merkezi Medya Ofisi

Ayrıca...

Soru-Cevap: Petrol Krizi Ve Yansımaları

Haberler, petrol fiyatlarında özellikle Teksas petrolünde ani bir düşüş yaşandığını bildirdi. Neredeyse eksi 30’a kadar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir