Home / News / HABER / DÜNYA / Pompeo: ‘İran’a Gitmekten Mutlu Olurum’

Pompeo: ‘İran’a Gitmekten Mutlu Olurum’

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Blooomberg televizyonunda katıldığı programda İran ilgili de mesajlar verdi ve gerekli olması halinde görüşmeler yapmak üzere İran’a gidebileceğini söyledi.


“İran’a gitmek ister misiniz?” şeklindeki bir soru üzerine Pompeo, “Elbette. Eğer gerekliyse gitmekten mutlu olurum. İran halkıyla doğrudan görüşmek isterim” dedi.

“Oraya gitmem için fırsat tanınmasını istiyorum. Propaganda yapmak için değil, artık halka zarar vermeye başlayan İran yetkililerinin yaptıkları hakkında gerçekleri söyleyeceğim” diyen Pompeo, Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’in hükümet politikalarında gerçek bir yetkisi olmadığa inandığını da savundu. Pompeo, “İran hükümeti Dini Lider Ali Hamaney, tarafından yönetiliyor” dedi.

Washington ile Tahran arasında tansiyon, Başkan Donald Trump’ın Amerika’yı nükleer anlaşmadan çekmesi ve İran’a yönelik yeni yaptırımlar getirmesi nedeniyle yükselmişti.
Gelinen nokta da her iki ülke liderleri de mümkün olması halinde müzakere edilebileceğini söylemişlerdi. Ancak son olarak Çarşamba günü İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Tahran’ın hiçbir koşul altında Washington’la müzakere etmeyeceğini söyledi.

Son dönemde Hürmüz Boğazı’ndan geçen petrol tankerleri konusunda yaşanan sıkıntılar da iki ülke arasındaki gerginliğin yükselmesine neden oldu.
Bu konuda da Amerika Dışişleri Bakanı Pompeo, Japonya, Fransa, Almanya, Güney Kore, Avustralya ve diğer ülkelere Ortadoğu’daki denizlerin güvenliği konusundaki bir inisiyatife katılmaları çağrısı yaptı.

Pompeo, “Tüm ülkelerin bu denizyolunun açık olması ve petrol ve diğer ürünlerin Hürmüz Boğazı’ndan geçebilmesi konusunda çıkarları söz konusu ve buna katılımları gerekiyor” dedi.

Üst düzey bir Japon diplomat da Amerika Dışişleri Bakanı’nın Cuma günü Japonya Başbakanı’yla bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi. Aynı yetkili ancak Japonya’nın Amerika bir yol haritası belirtene kadar bir deniz gücü kurulması konusunda karar verecek noktada olmadığını belirtti.

Kaynak: Amerika’nın Sesi Türkçe

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir