Home / News / HABER / DÜNYA / SREBRENİTSA KATLİAMI’NI İZLEYEN VE ORTAK OLANLARI UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ!

SREBRENİTSA KATLİAMI’NI İZLEYEN VE ORTAK OLANLARI UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ!

11 Temmuz 1995’te Srebrenitsa’da büyük bir katliam yapıldı. BM’nin gözetiminde Sırplara teslim edilen Bosnalı Müslümanlar, büyük bir soykırıma tabi tutuldular. Rahmetle anıyoruz.

Sırp askerler Srebrenitsa’da sadece 3 gün içerisinde 8 binden fazla Müslüman’ı BM’nin gözetiminde ve kâfir devletlerin gözü önünde katlettiler. Sırp komutanlar tarafından “Osmanlı’nın intikamını alıyoruz!” diyerek yapılan soykırımda ise toplamda 312.000 Müslüman hayatını kaybetti ve 2 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Tüm bunlar; Amerika, İngiltere ve Fransa’nın kendi aralarında yaptıkları gizli bir anlaşmanın neticesi olarak Birleşmiş Milletler’in oluşturduğu “güvenli bölgede” ve BM’nin “koruması” altında yaşandı…

İzleyen ve ortak olanları UNUTMADIK! UNUTMAYACAĞIZ!

 

BAĞIMSIZLIK KARARI VE SAVAŞ

Srebrenitsa’da yaşanan olayların başlangıcı, Yugoslavya’nın parçalanmasına dek uzanıyor. Yugoslavya, 1986-1992 yılları arasında yaşanan iç savaşlar sonrası parçalandı. Ardından 1992’de Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık kararı ABD, Batılı ülkeler ve BM tarafından kabul edildi. Ancak bu durum Bosna Savaşı’nın çıkmasını engelleyemedi. Sırplar, kısa sürede Boşnak şehirlerinin pek çoğu işgal edildi.

Birleşmiş Milletler, Bosna’da sivil halkı Sırpların şiddetinden korumak için altı yerleşim birimini güvenli bölge ilan etti. Srebrenitsa da onlardan biriydi. Güvenli bölge ilan edildikten sonra şehrin 24 bin civarı olan nüfusu 60 bini geçti. Sırp zulmünden kaçanlar Srebrenitsa’ya sığınıyordu.

Sırpların Srebrenitsa’ya yaklaştığını gören halk, Hollandalı Birleşmiş Milletler askerlerden kendilerini savunmalarını istedi. Ne var ki bu istekleri kabul edilmedi. Srebrenitsa güvenli bölge ilan edildiğinde Boşnakların elindeki silahlar, BM tarafından toplanmıştı. Sırp ordusu yaklaşırken en azından bu silahların iade edilmesini istediler ama kabul ettiremediler. Dolayısıyla tamamen savunmasız kaldılar.

SIRPLAR BM İLE ANLAŞTI: KATLİAM GÜNLERCE SÜRDÜ

1995 Temmuz’unda Sırp güçleri, Srebrenitsa’daki Hollandalı Birleşmiş Milletler güçleriyle anlaşarak şehri hedef aldı. Savaş sırasında şehrin güvenliğini sağlayan Hollandalı Komutan Thom Karremans kontrolü Sırplara teslim etti.

Sırpların, Ratko Miladiç komutasında Srebrenitsa’ya girmesiyle insanlık tarihinin gördüğü en acı olaylardan biri yaşandı. Şehirde askerlik çağındaki tüm erkekler, bir otobüse bindirilerek kurşuna dizilmeye götürüldü. Peşinden genç, yaşlı, kadın, erkek demeden önlerine gelen herkesi öldürmeye başladılar.

Sırplar, sivil halkı ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü. 5 gün boyunca devam eden katliamda 8 bin 372 kişi öldürüldü. Bosna’daki savaş bu olaydan sonra dünya kamuoyundaki baskıların artmasına neden oldu ve aynı yıl ateşkes ilan edildi.

TOPLU MEZARLAR BULUNDU

Sırp askerleri, cesetleri tanınmaz hale getirerek onlarca toplu mezara gömdü. Soykırım kurbanlarından 600’ü olaydan 8 yıl sonra bulundu ve Potaçari Anıt Mezarlığı’na defnedildi.

Bosna halkı, aradan geçen yıllara rağmen katliam kurbanlarının toplu mezarlarını aramaya devam ediyor. Toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda törenle toprağa veriliyor. Bu yıl da 33 kurbanın cenazesi, bugün öğle namazının ardından Potoçari Anıt Mezarlığı’nda defnedilecek. Böylece Potoçari’ye defnedilenlerin sayısı bu yıl 6 bin 643’e çıkacak. Ve Bosna halkı 2 binden fazla katliam kurbanını aramaya devam edecek.

Kaynak: Köklü Değişim

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir