Home / News / HABER / DAVA / Anayasa Mahkemesi’nin ‘terör örgütü değil’ dediği Hizb-ut Tahrir’in propagandasını yaptıkları gerekçesiyle iki kişi tutuklandı

Anayasa Mahkemesi’nin ‘terör örgütü değil’ dediği Hizb-ut Tahrir’in propagandasını yaptıkları gerekçesiyle iki kişi tutuklandı

Hizb-ut Tahrir’in propagandasını yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan Engin Uygun ve Ramazan Şimşek’in avukatlarından Mustafa Kocamanbaş, tutuklama gerekçesi olan suçun infazının dahi olmadığını belirtti.

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle ifadeye çağrılan  Engin Uygun ve Ramazan Şimşek, Anayasa Mahkemesi’nin ‘terör örgütü değil’ dediği Hizb-ut Tahrir’in propagandasını yaptıkları gerekçesiyle tutuklandı.

Emniyete ifadeye çağrılmışlardı

Kocaeli Emniyet Müdürlüğü tarafından 12 Eylül’de ifadeye çağrılan Uygun ve Şimşek, ifadelerinin ardından savcılığa sevk edildi. Savcılık, Uygun ve Şimşek’i tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk etti. Nöbetçi mahkemeye çıkan Uygun ve Şimşek, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan tutuklandı.

Hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi’nin 9 Mayıs’ta verdiği kararda, Hizb-ut Tahrir’in terör örgütü olarak kabul edilmesine ilişkin yeterli bir değerlendirme yapılmadığı belirtilmişti.

Hizb-ut Tahrir üyesi olma suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Haluk Özdoğan’a yönelik kararın Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onanmasının ardından yüksek mahkemeye yapılan başvuru karara bağlanmış ve ‘hak ihlali var’ denilerek, yargılamanın yeniden yapılmasına hükmedilmişti.

AYM: Derece mahkemeleri terör örgütü olarak kabul edilmesine ilişkin yeterli değerlendirme yapmadı

Anayasa Mahkemesi’nin kararında şu ifadeler yer almıştı:

Anayasa Mahkemesi, derece mahkemelerinin kararlarında Hizb-ut Tahrir’in bir terör örgütü olarak kabul edilmesine ilişkin olarak yeterli bir değerlendirme yapılmadığını ve derece mahkemelerinin bazı şablon cümlelerin tekrarı görünümünde olan kararlarını, hangi temele dayandırdıklarını yeterince açık olarak belirtmediklerini tespit etmiştir

AYM’nin kararını hatırlattılar

Engin Uygun ve Ramazan Şimşek, mahkemede Anayasa Mahkemesi’nin Hizb-ut Tahrir’e yönelik değerlendirmesini de hatırlattı ancak nöbetçi mahkeme tutuklanmalarına hükmetti. Uygun ve Şimşek, mahkemenin kararının ardından hapishaneye konuldu.

“Hüküm giyseler infazı olmayan suçtan tutuklandılar”

Uygun ve Şimşek’in avukatlarından Mustafa Kocamanbaş, Independent Türkçe’ye verdiği bilgide, kararın hukuksuz olduğuna değinerek, “Hizb-ut Tahrir terör örgütü olsa bile, propagandasını yapma suçunun infazı yok. Ancak Engin Uygun ve Ramazan Şimşek infazı dahi olmayan suçtan tutuklandılar.” diye konuştu.

Kaynak: The İndependentturkish

Ayrıca...

Urfa’da 11 “İbrahim” gözaltında!

İstanbul, Bursa, Ankara derken şimdi de Hilafet istedikleri için Şanlıurfa’da Müslümanlara yönelik gözaltılar yapıldı. Hilâfet’in …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir