Home / News / HABER / Özbek Valinin ses kaydında, başörtü ve sakal bırakanlara operasyon iddiası

Özbek Valinin ses kaydında, başörtü ve sakal bırakanlara operasyon iddiası

Özbekistan Fergana bölgesinin valisi, başörtü ve sakal bırakanlara karşı bir operasyon başlatılmasını emretti

Özbekistan’ın Kırgızistan ve Tacikistan sınırındaki Fergana Bölgesi valisi Şükrat Ganiev’in,  astlarına, sakal ve türban takmaya karşı bir kampanya başlatmaları konusunda talimat verdiği bir ses kaydı ortaya çıktı.

Özodlik Radyo Editörüne ses kaydını gönderen kaynaklar, kaydın bir konferans görüşmesi sırasında yapıldığını iddia ediyor. Ayrıca, ses kayıtlarında Fergana başkanının sesine benzeyen bir ses astlarına hakaret ederek onlara “aptal” diyor.

Ses kaydında, toplantının ana konusunun din ve genel ortaöğretim konularına ayrıldığı ortaya çıkıyor. Toplantının ilk dakikalarından itibaren, bölge başkanı Müslümanların halka açık yerlerde sakallı erkek mevcudiyeti hakkında konuşmaya başlıyor.

Ses kaydında Ferghana bölgesi başkanınınkine benzer bir ses, “… 386 tanesi sakallı erkek tespit ettik. Araştırmalar, sakallı erkeklerin çoğunun Kokand, Fergana ve Margilan’ın yanı sıra Buvaidinsky bölgelerinin sakinleri olduğunu gösteriyor. Ayrıca, giyinme kültürünü takip etmeyen, başörtüsü takan 851 kadın ve kız tespit edilmiştir. Onlarla görüşmeler yapıldı. Daha sonra, bunların 300’ü görünüşünü değiştirdi, ”dedi.

Toplantıdaki ses ayrıca yasaklı dini kuruluşların faaliyetlerinden 39 kişiyi sorumlu tutuyor.

Bundan sonra yetkili, toplantıdaki katılımcılara, yasaların, devlet kurumlarında Müslümanlar için namaz odalarının açanlara ceza verildiğini hatırlatıyor.

Ganiev’e benzeyen ses, şehirlerin ve Ferghana bölgesinin hakimlerini tehdit ediyor ve “Bu bakımdan sevgili hakimler, sizi uyarıyorum: Toplantılarınızda başörtülü Müslüman kadın görürsem – mahalle başkanı, öğretmen, girişimci, halk figürü veya milletvekili – kim olursa olsun sürgüne gönderirim ”dedi.

“Kadınlar bu başörtülerini nereden satın alıyorlar?” diye toplantı katılımcılarına bir soru sordu.

Buna karşılık, astlarından biri “piyasalarda” diye cevap verdi.

“Hangi mağazada hangi tüccar böyle kıyafetler satar? Ne de olsa, bu kendi başına olmaz, birisi satın alır ve ülkemize getirir doğru mu? Arapların, Türklerin ve Suriyelilerin giysileri bizim için uygun değil. Özbeklerin kendi ulusal kıyafetleri var. Bizden giyinme kültürünü öğrenenlerdi, ancak daha sonra her şeyi mahvettiler. Neden sessizsiniz, mahalle başkanları?!i” dedi.

Dünya Bülteni

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir