Home / News / HABER / DÜNYA / 8 Afrika ülkesi paralarını Fransa’dan almak istiyor

8 Afrika ülkesi paralarını Fransa’dan almak istiyor

Sekiz Batı Afrika ülkesinin para rezervlerini Fransız merkez bankasından çekme önerisi Fransa’yı rahatsız etti. Her ne kadar bu hareket, Afrika kıtasında büyük oranda övülse de, uzmanlar, Fransız ekonomisi için sonuçları olan bu kararın siyasi sonuçlara eşlik etmesinden korkuyor.

Bu adım aynı zamanda CFA frangı – 14 Batı ve Orta Afrika ülkelerinde kullanılan euro bağlantılı para birimi – eco adlı yeni bir ortak Batı Afrika para birimi ile değiştirme kararını da içeriyor.

Benin, Togo, Burkina Faso, Mali, Senegal, Fildişi Sahili, Nijer ve Gine-Bissau da dahil olmak üzere bu sekiz Batı Afrika ülkesi yıllar önce bağımsız olsa da, Fransız Merkez Bankası ile döviz rezervlerini sürdürmeye devam ettiler. Artık rezervlerini Senegal’e taşımaya karar verdiler.

Benin Başkanı Patrice Talon, geçtiğimiz Perşembe günü Fransız medyasına verdiği demeçte, “Bu modelin sona ermesine oybirliğiyle katılıyoruz.

Paris’in, şu anda Senegal’de bulunan Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası tarafından tutulan rezervlerini serbest bırakmayı da kabul ettiğini belirtti.

1945 yılında Afrika’nın Fransız kolonileri için özel olarak kurulan CFA, euro ile bağlantılı ve dönüştürülebilirliği Fransa tarafından garanti altına alınmıştır.

Analistler tarafından sömürge kalıntısı olarak tanımlanan şemaya göre, bu Afrika ülkeleri döviz rezervlerinin yarısını Fransız merkez bankasına yatırmak zorunda kaldı.

Uganda merkezli bir analist olan Fred Muhumuza, Fransa ile sömürge bağları olduğunu söyledi. Ülkenin en eski yüksek öğretim kurumlarından biri olan Makerere Üniversitesinde ekonomi dersi veren Muhumuza, gelişmiş ülkelerdeki para birikiminin kendi ülkelerinde siyasi istikrarsızlığı izole etmeyi hedeflediğini söyledi.

“Onlar [gelişmekte olan ülkeler] iyi bir getiri elde etmek için rezervlerini gelişmiş ülkelerin merkez bankalarında tutuyorlar” dedi. Pek çok ülke, rezervlerini Federal Reserve System veya ABD merkez bankacılığı sistemi ile korumayı tercih ediyor, çünkü uluslararası ticaret genellikle ABD dolarını döviz olarak kullanıyor. ”

“Bu rezervlerin gerçek mülk sahipleri için değil, gelişmiş ülkeler için iyi bir kaynak işlevi gördüğü de doğru” dedi. Muhumuza’ya göre Fransa bu adımı cevapsız bırakmayacak ve bu da kolay olmayacak.

Ajanslar

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir